top of page

Toitumine - sõltuvus kogu eluks!
Rasvarakud. Kui ma 10 aastat tagasi kaalusin 130 kg sain aru, et see sama keha mind enam edasi ei vii. Kõrge vererõhk halb keha mobiilsus ja pidev väsimus andsid tõuke kaalu langetamiseks. Nagu iga teemaga mida ma ette võtan, nii ka kaalu langetamisega, tegin endale selgeks , et kuidas see töötab (toimib, funksioneerib). Oma ala spetsialistide käest sain teada, et kaalu tõusuga moodustuvad uued rasvarakud. Hiljem kui hakkame kaalu langetama siis need rasvarakud kuhugi ei kao. Rasvarakud lähevad niiöelda tühjaks. Ja vanade rasvarakkude täitmine on mitu korda kergem kui uute moodustamine. Seega kui oled olnud ülekaaluline ja tahad säilitada kergemat (enda normaal) kaalu pead õiget toitumist jälgima elulõpuni. Selle uudise teada saamine oli paras šhokk, kuid teisalt oli see kergendus. Nüüd ma vähemalt tean elu lõpuni, mida, kuipalju ja millal ma sööma pean, võin ja tohin. Kui ma hakkasin kaalu langetama tundus alguses õigete toitude ja nende koguste jälgimine keeruline. Hiljem osutus see väga lihtsaks. Kuna sa tead täpselt mida sa sööd, millal sa sööd ja kui palju sa sööd. Poes käigud muutusid lihtsamaks ja toidu äraviskamist praktiliselt ei esinenud enam. Ja kui sa oled kaalu langetamisega vaeva näinud siis oskad sa seda ka rohkem hinnata. Näiteks kui peaks tekkima ahvatlus või võimalus üks croissant ära süüa siis ma teen enne esimest ampsu kiired kalkulatsioonid peas. Kui mitu kalorit see sisaldab. Kui mitu istessetõusu ma pean tegema kui olen selle ära söönud. Kui palju vaeva ma pean pärast kaalulangetamisega nägema, et see üks croissant endast välja saada. Lisaks saad täiskõhu tunde ainult korraks. Seega croissandi söömine ei tasu ennast ära. Minujaoks vähemalt mitte. Mina vaatan toitu nagu kütust, mis annab mulle energiat. Kütust mis toidab lihaseid, et jõusaali tulemused oleks paremad, kütust mis annab energiat ajule. Kui ma vaatan mõnusat mahlast burgerit siis algul tekib isu ja kui ma mõtlen selle burgeri kasulikkusest organismile siis ei teki enam kahtlust, mulle ei ole seda vaja. Söön burgeri ära kuid poole tunni pärast on  kõht ikka tühi. Kui ma söön selle burgeri asemel korraliku prae tatra või riisiga on kõht hiljem pikalt täis. Pikad süsivesikud imenduvad aeglasemalt,  pikema aja jooksul. Kõike mis on kvaliteetne, võib süüa, kuid olulised on kogused ja aeg millal süüa. Ei ole mõtet teha endale igal õhtul pidusööki. Oluline on teada kui palju sa kulutad päevas. Kui sa sööd rohkem kui kulutad, siis võtad juurde. Nüüd on kaks varianti kas toidukogust korrigeerida või ennast rohkem liigutada sama toidu koguse juures. Tähtis on leida tasakaal mis just sulle sobib.


46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page